Linajahu kasutamise võimalusi

Linajahu

Lina jahu saadakse linaseemnekoogi jahvatamisel. Ta erineb teistest jahudest limaaine ja omega-3 rasvhapete rikkaliku sisalduse poolest, need fütokemikaalid tasakaalustavad seedekulgla tegevust ja reguleerivad kolesterooli taset veres.

Linajahu sisaldab keskmiselt:

Kuivainet: 91%
Valkainet: 35,2%, sellest asendamatuid 11,3%
Rasvasid: 13,1%, sellest omega-3 rasvhappeid 7,5%
Süsivesikuid: 45,7%, sellest toorkiudu 10%, lignaane – 5
Energiat: 12,9 MJkg või 308 kcal 100g linajahu kohta.

Tema erilisuse tagavad:

  • Lignaalid – funktsionaalsed fütikemikaalid, mis kaitsevad seedekulglat ja reguleerivad raku tasandil ainevahetust, mille tulemusel tugevneb inimese vastupanuvõime vähkkasvajatele ja hoiab ära beresoonte enneaegse lupjumise.
  • Polüküllastumata rasvhapped – eriti omega-3 rasvhapped, mida on 3 korda rohkem kui omega-6 rasvhappeid.
  • Toorkiud, millest suurem osa on seedumatud.
  • On gluteenivaba, kuid sisaldab 18 erinevat aminohapet, millest 8 on asendamatud.
  • Lina ei ole geneetiliselt muundatud.

Linajook

Klaasi mahla või jogurti kohta lisada 2-3 tl linajahu.

Segada, tarvitada pool tundi enne sööki. Eriti hea hommikuti – äratab seedimise ja aktiveerib immuunsust.

Kodused kotletid linajahuga

1000 g hakkliha
100 g linajahu
2 spl riivsaia
2 küüslauguküünt, soola ja pipart vastavalt maitsele.

Linajahu ja riivsai paisutada vee ja piimaseguga 10 minutit. Lisada hakklihale ja kloppida korralikult läbi. Küpsetada kuumas õlis.

Pehme linakook

200 g võid, 4 muna, 2 dl suhkrut, 1,5 dl nisuhagu, 1 dl linajahu, 1 dl kartulijahu, 1 tl küpsetuspulbrit, 3 tl kakaojahu, 2 tl vaniljesuhkrut.

Või ja suhkur vahustada. Lisada ühekaupa munad ja vaniljesuhkur – vahustada tugavasti. Küpsetuspulber segada jahuga ja lisada taignale. Seejärel kõik ülejäänud ained ja küpsetada 175 °C juures 45 minutit, kuni kook on küpsenud.

Lina muffinid

400 g VILMA muffinipulbrit, 200 g vett, 100 g toiduõli, 150 g linajahu, 100 g rosinai, põhkli, datli jne segu.

Kallata kaussi muffinipulber, linajahu ja segu. Vesi ja toiduõli valada vaheldumisi kaussi kuivainesegule. Läbi segada – 10 minutit paisuda lasta, asetada vormidesse, küpsetada 25 minutit.

Linajahuvaht

5 dl maitsestatud jogurtit, 2 dl vahukoort, 2 spl linajahu, maitse järgi vaniljesuhkrut.

Limajahu segada jogurtiga. Vahukoor vahustada ja lisada vaniljesuhkur – lõpuks omavahel segada kokku. Kaunistada värskete või külmutatud marjadega. Serveerida Koheselt.

Linakeedis

Hea abiline seedekulgla korrastamiseks on tuntud läbi aegade nii inimestele kui ka loomadele.

2 klaasi vee kohta 4-5 tl linajahu – keedetakse nõrgalt tulel 10 minutit. Peale jahutamist võib kasutada seedekulgla korrastamiseks 2-3 korda päevas, pool tundi enne söömist.

© 2020 Linaagro OÜ