Linaseemnete tervendavad omadused

Linaseemnete tervendavad omadused

  • Nad on oomega-3 rasvhapete külluslik allikas. Linaseemned on üks vähestest taimsetest toiduainetest, mis sisaldavad nii rikkalikult oomaga-3 rasvhappeid. Need on kasulikud südamele ja tugevdavad keha kaitsemehhanisme.
  • Linaseemnetes on õrnatoimeline, jääkainete massi moodustav kiudaine, mis aitab kõhukinnisuse puhul soolesisu suurendada, sooleseina venitus aktiveerib peristaltikat ja soodustab soolesisu edasiliikumist ning jääkide väljutamist.
  • Soodne toime kõhulahtisuse puhul.
  • Vähetuntud on linaseemnete probiootiline toime, mis seisneb selles, et nad mõjuvad soodsalt soolestiku mikrofloorale, mille ülesandeks on ainevahetuse käigus tekkivate toksiliste ainete väljutamine seedekulglast.
  • Vähetuntud on ka linaseemnete seedekulgla limaskesta pehmendav ja limakatsebarjääri parandav toime. See toime on seotud limaainetega, mis toimivad hästi neil juhtudel, kui seedetrakt on kergesti ärrituv ( nt krooniline sooleärrituse sündroom) või kui on tegu mao ülehappesuse või maohaavanditega.

Kuidas linaseemneid kasutada?
Linaseemnete omapäraks on nende rohkete limaainete, aga ka sinihappe – linamariini sisaldus.
Linamariin vabastab seedekanalis hüdrolüüsudes sinihapet , mistõttu tooreid linaseemneid ei või toiduks kasutada. Seepärast tuleb linaseemneid 10-15 minutit keeta, siis nende toksilisus kaob. Paraku mitmes toitumisega seotud nõuannetes see teave puudub. Ei ole mõistlik raputada tooreid linaseemneid salatitele. Ei igatse ju keegi tervisliku toidu asemel süüa vabatahtlikult sinihapet.
Veel tuleb seoses linaseemnetega meeles pidada – kuna linaseemned on ka oomega rasvhapete allikas, tuleb neid säilitada külmkapis pimedas, nagu kõiki polüküllastamata rasvhappeid sisaldavaid tooteid, et nad ei oksüdeeruks. Neid võib kasutada ainult teatud aja jooksul. Apteegis ostes nõudke säilivusaega. Vananenud linaseemneid ei tohi kasutada.
Mõnes apteegis (nt Tartu Ülikooli Kesklinna apteek Poe tn 8) on müügil linajahu, mis on valmistatud Põlvamaal Moostes. Linajahu valmistamisel on linamariin lõhustunud ning linajahu võib lisada kohe hapupiimale, jogustile või mahlale nagu kamajahu.
Seedimisega seotud probleemide puhul võib valmistada linajahust ka keedist. Linajahu keetmisel paraneb veelgi limaainete toime.
Linaseemnetes sisalduvad oomega-3 rasvhapped peaksid meie toidus olema piisavalt igas elueas. Oomega-3 rasvhapete vajaduse katmine toiduga on võimalik ainult linaseemnete ja rasvase kala küllaldasel pideval söömisel. Nende rasvhapete kaasabil paraneb ka immuunsüsteemi talitus ja väheneb vastuvõtlikkus haigustele.
On täheldatud, et sellest tingituna vähenevad ka reumatoidatriidi vaevused, väheneb psoriaasi ja teiste nahahaiguste risk.
Seedehäirete puhul sobib kõige paremini linajahukeedis, mida võiks kasutada 3 -4 nädala jooksul kõhukinnisuse, peen- ja jämesoole põletiku puhul. Keedisena toimivad linajahus sisalduvad limaained kõige paremini. Võetakse supilusikatäis linajahu, lisatakse klaas kuuma vett, keedetakse 10 – 15 minutit, jäetakse 6 – 8 tunniks seisma. Pruugitakse enne ja pärast sööki kaks supilusikatäit korraga. Reflukshaiguse puhul – peale sööki 2 sl. Kui kannatatakse kõhukinnisuse all, juuakse enne sööki seda keedist pool klaasi korraga, teine pool klaasi peale sööki (3 – 4 nädala jooksul vastavalt vajadusele).

Kui palju?
2 – 3 teelusikatäit linajahu paevas. Kogust võib tõsta vähehaaval kuni soovitud toime ilmumiseni, kuid ei tohiks ületada 1 kuhjaga supilusikatäit 2- 3 korda päevas täiskasvanutele. Lastele kindlasti vähem vastavalt vanusele, alataes poolest teelusikatäiest päevas. Ärge unustage – linaseemned on tavaline toit Põhja-Euroopas.

Kellele on linaseemned eriti vajalikud?
Linaseemnetes on looduslikke keemilisi ühendeid, mis sarnanevad struktuurilt naissuguhormoon östrogeeniga, kuid toimelt tunduvad mahedamad. Neid nimetatakse fütoöstrogeenideks.
Menopausis naistele soovitatakse terviseprobleemide leevendamiseks fütoöstrogeenirikkaid toiduaineid, sh linaseemneid.
Kellele ei sobi linaseemned?
Ei sobi rasedatele just fütoöstrogeenide sisalduse tõttu.
Fütoöstrogeene sisaldavad ka sojatooted, mistõttu ka need ei sobi rasedatele. Küll aga sobib rasedatel kasutada linaõli.
Seega: linaseemned oskuslikult kasutatuna võiksid olla meie igapäevasel toidulaual. Kasutada võib ka kvaliteetset linaõli mõni supilusikatäis päevas.
Linajahu saadakse linaõli valmistamise kõrvalproduktina linaseemnekoogi jahvatamisel. Sellesse jääb pärast pressimist umbes 1/3 seemnetes sisalduvast õlist.
Linajahu erineb teistest jahudest rikkalike limaainete, fütoöstrogeenide ja oomega-3 rasvhapete sisalduse poolest. Need fütokemikaalid tasakaalustavad seedekulgla tegevust ja reguleerivad kolesterooli taset veres.

Linajahu sisaldab keskmiselt:
Kuivainet 91%
Valke 35,2%, sellest asendamatuid 11,3%
Rasvu 18,1%, sellest oomega – 3 rasvhappeid 7,5%
Süsivesikuid 45,7%, sellest toorkiudu 22,7%, lignaane 3%
Mineraalid, vitamiinid 6%
Energiat 12,9 MJ/kg või 308 kcal 100 g linajahu kohta

Linajahu kasutamine

  • 2 – 3 teelusikatäit linajahu klaasi leige vee kohta, millele võib lisada maitse järgi suhkrut. Sobib kasutada hommikul enne sööki juues väikeste lonksudena püstiasendis. Sel viisil saadakse kõhukinnisust leevendav toime mõnepäevase kasutamise järel.
  • Võib lisada 2 – 3 teelusikatäit linajahu ühe klaasi jogurti, mahla või keefiiri hulka. Sobib kasutada leevendamaks kõhukinnisust ja saavutamaks soodsat toimet kolesteroolitaseme korrastamisel.
    Toiduga saadud oomega-3 rasvhapetl on südame-veresoonkonna haigusi ennetav mõju. Arvatakse, et järjepidev küllaldane oomega-3 rasvhapete sisaldus toidus võib leevendada reumatoidartriidist ja mitmetest nahaprobleemidest tingitud vaevusi ning teist tüüpi diabeedi väljakujunemise riski vanematel inimestel.

Kiudained ja lignaanid linajahus
Soomes läbi viidud teadusuuringud on näidanud, et lignaanidel on üldise haigestumine riski suhtes soodne toime. Lignaanide ainevahetus on soole bakteritest sõltuv. Terve inimese soolestikus elab sümbioosis peremeesorganismiga umbes 1 kg baktereid. Bakteritel on tähelepanuväärne osa soolestiku normaalses töös. Lisaks näib toime paljude ainete, sh lignaanide ja flavonoidide omastamisel. Dr Antti Aro väidab, et bakterite normaalset talitlemist saab soodustada toidu valimisega. Probiootilised bakterid ja imendumatud toitained, nagu nt kiudained võivad mõjutada soolebakterite arvu ja koostist ning sellega ka toitainete imendumist. Taimsete östrogeenide toime on märgatavalt mahedam kui ravimina tarvitatavate sünteetiliste hormoonide toime.

Kokkuvõtvalt linajahu komponentide toimest

  • Lignaanid – funktsionaalsed fütokemikaalid kaitsevad seedekulglat ja reguleerivad ainevahetust rakutasandil. Tulemusena tugevneb inimese vastupanuvõime vähkkasvajatele ning hoitakse ära veresoonte enneaegne lupjumine,
  • Poluküllastamata rasvhapped, eriti oomega-3 rasvhapped, mida linajahus on 3 korda rohkem kui oomega-6 rasvhappeid.
  • Suuremalt osalt seedumatud toorkiud. On gluteenivaba, sisaldab 18 eri aminohapet, neist 8 asendamatut.
  • Lina ei ole geneetiliselt muundatud.

Linajahu kasutamine 20-30 g igapäevatoidus tagab tasakaalustatud ainevahetuse, mis vähendab riske haigestuda vähkkasvajatesse ja südame – veresoonkonna haigustesse. Dr David Schreiberi 20 aastaste uuringute alusel toidu rikkalik oomega-3 rasvhapete sisaldus vähendab stressi- ja depressiooniohtu inimestele.

Linaseemneõli (linaõli) kasutamine ja säilitamine
Rafineerimata linaseemneüli saadakse seemnete pressimisel mitte üle 45*C juures. Seetõttu säiluvad hästi linaseemnetes sisalduvad ained: A-, C-, E-, D-, PP- ja B- grupi vitamiinid, fosfolipiidid, asendumatud rasvhapped jt.
Linaseemneõlis on kõige väärtuslikemateks aineteks rasvhapped (oomega-3, oomega-6, oomega-7 ja oomega-9), mida leidub kaks korda rohkem kui kalaõlis. Linaõlis on hinnatav ka E-vitamiin (tähtis antioksüdant).
Linaõli sobib kõigile. Seda võib organismi tugevdamiseks ning seedimise korrashoiuks kasutada 1 – 2 tl sooja veega enne sööki 2-3 korda päevas. Sel puhul aitab ta ka leevendada kõhukinnisust.
Linaõli maitse ei meeldi kõigile. Teda võib segada toidusse, näiteks kohupiima, jogurti või pudrusse ja toorsalatisse. Lastele sobib hästi, kui segada hommikupudru sisse koos marjafe, moosi või köögiviljadega.
Linaõli on külmpressitud õli, nimetatakse ka elustooteks. Nõue on – mitte kasutada praadimiseks ega pikka aega kuumutada. Hoida külmkapis tumedas pudelis. Osta apteegist, nõuda toote säilivusaega. Realiseerimisaja ületanud õli ei tohi kasutada, see on tervisele kahjulik.
Üks hea kogemus linaõli kasutamiseks – igal hommikul enne sööki 1 dessertlusikatäis linaõli koos paari lonksu sooja tee või kohviga. Tegus nooruslik proua väidab, et kui varasematel aastatel oli tal mao ülihappesuse tõttu probleeme toidu valikuga, siis nüüd võib ta süüa kõike ja seedimine on täiesti korras. Ei tunne tema enam ka mingeid südameprobleeme ja kõik vereanalüüsid on korras.

Lühikokkuvõte linajahu ja linaõli regulaarseks kasutamiseks

Linajahu

  • Kõhukinnisus
  • Sooletegevuse normaliseerimine
  • Vere kõrge kolesteroolisisalduse korral sobiv
  • Üleminekuea vaevused naistel

Linaõli

  • Kõhukinnisuse puhul 1 spl hommikul tühja kõhuga
  • Sobib igas eas kasutada umbes 1 spl päevas salatites (mitte kuumutada)

Kasulik veel mitmel puhul

  • Tugevdab organismi ja tõstab vastupidavust nakkuhaigustele
  • Hoiab veresooned elastsetena
  • Vedeldab verd ja pidurdab trombide teket
  • Langetab kolesteroolitaset ja aitab ennetada veresoonte lupjumist
  • Alandab vererõhku ja korrastab südametegevust
  • Vähendab insuldi- ja infarktiohtu
  • Aitab paljude nahahaiguste korral
  • Leevendab liigesevalu
  • Vähendab pahaloomuliste kasvajate riski
  • Ergutab kõhunäärme tegevust ja seedetalitust
  • Normaliseerib eesnäärme tööd ja tõtab potentsi

Kahtlemata on linaseemnete toime ka kasutusala heade toidukomponentidena eeltoodust veelgi laiem. Rikutud soolestiku mikrofloora on üks haiguste põhjus. Dr Selma Teesalu on saanud head tagasisidet, kui on soovitanud mitmete terviseprobleemide leevendamisel linaseemneid ja probiootikume koos.

Dieedisoovitus mao ülehappesuse ja reflukshaiguse puhul linajahukeedisega
Mis on reflukshaigus?
Allaneelatud toit jääb pürast söömist mõneks ajaks makku edasiseks seedimiseks. Vedel ja väga hästi läbimälutud toit läbib mao suhteliselt kiiresti. Halvasti läbinäritud ja tükkidena allaneelatud toit püsib maos mitu tund (2-4 t). Sel ajal töötavad mao öihased toitu segades.
Mao limaskestas asuvad näärmed valmistavad toidu seedimiseks soolhapet ja valkeseedivaid ensüüme. Söögitoru alumine osa töötab sulgurina, mis takistab maosisaldise liikumist söögitorusse (regurgitatsioon maost söögitorusse) ja reguleerib toidu liikumist söögitorust makku. Toit liigub söögitorus peristaltika ( transpordiliigutuste) abil. Esimene peristaltikalaine saab alguse neelamisaktist.
Söögitoru alumise osa sulgur on normaalselt toonilise kontraktsiooni seisundis. Ta lõdvestab söögitoru kaudu liikuva toidu jõudmisel mao lävise piirkonda. See protsess on normaalselt nõnda reguleeritud, et toit jõuab makku, kuid sealt tagasi söögitorusse ei satu. On aga regulatsiooniprotsessid häirunud, või tegu kaasasündinud ehitusliku ja funktsionaalse nõrkusega, kaasneb sulgurmehhanismi häire ja maosisaldise refluks söögitorusse. Koormatakse magu liigselt maoseedimiseks ettevalmistamata toiduga, võib mao limaskesta kaitse kahjustada saada. Tulemuseks on maohaavad ning sageli kaasneb sellega reflukshaigus.Kurb tõsiasi praeguses kiires elutempos, et juba lapseeas rikutakse normaalne seedimine kiirustamise ja gaasirikaste jookidega. Gaasi sisaldavate jookide joomisel liigub vedelik õiges suunas, kuid gaas tõuseb hoopis ülespoole ning väljub suu kaudu. See segab toidu liikumist söögitorust maku, kahjustab sulgurmehhanisme söögitoru ja mao vahel ning soodustab reflukshaiguse väljakujunemist.
Kõrva-nina-kurguarstid saavad kõripeegliga limaskesta happeärritust vaadata. Kui keel on valge ning kõri tagumised osad isoleeritult punased, siis on see kindel märk, ei inimene peaks midagi ette võtma mao happelisuse vähendamiseks. Kirjeldatud sümptomid erinevad tavalise külmetushaiguse puhul esinevatest. Tavalise küömetushaiguse puhul punetab kogu kõri sarnased: köhatamine, kurguärritus, rögaeritus, kõrikuivus ja häälekähedus. Kõrva- ja kurguarstid näevad sageli haigeid, kellel on diagnoositud kroonilist bronhiiti, astmat, isegi kilpnäärmehaigusi jpm.

Kuidas saada abi?
Esmalt seada toitumine korda. Toitu tuleb korralikult läbi mäluda, et see seguneks süljega.
Kuidas leevendada mao ülihappesusest ja reflukshaigusest tingitud vaevusi? Siin on ülduses raviskeemis linajahukeedisel oluline osa.
On olemas retseptiravimid nii mao ülihappesuse kui reflukshaiguse leevendamiseks (viimase puhul püütakse tõhustada ka söögitorusulguri tööd). Kõige olulisem on aga sobiv dieet, sh tingimata linajahukeedis. Toimet avaldavad just need limaained, millede toime paraneb linajahu keetmisel.

Linajahukeedise valmistamine
Võetakse 1 supilusikatäis (spl) linajahu, lisatakse 1 klaas kuuma vett. Keedetakse 10 – 15 minutit, jäetakse 6 – 8 tunniks seisma. Mao ülihappesuse puhul sobib kasutada seda meeldiva maitsega kissellitaolist keedust enne sööki 1 spl. Kui lisandub ülihappelisusele reflukshaigus, siis sobib kasutada sedasama keedust ka pärast sööki 2 – 3 spl.

© 2020 Linaagro OÜ